Håll bra kontakt med dina föräldrar

Dina föräldrar är de som fött dig, gett dig mat och husrum samt uppfostrat dig. De har förhoppningsvis alltid funnits där för dig när du har varit ledsen, sjuk eller liknande. Du behöver inte hålla med dem om allting, eller egentligen om någonting, men det är ändå viktigt att hålla bra kontakt med dem. Det finns ingen som känner dig så väl som dina föräldrar eller känt dig lika länge, så de är det närmaste du har. Vänner kommer och går och även om det känns som att vännerna förstår dig bättre ibland är dina föräldrar ändå de viktigaste människorna du har i ditt liv.

Detta är viktigt att dela med sig av till sina föräldrar

Så gott det går rekommenderar vi att du delar med dig av ditt vardagsliv med dina föräldrar. De vill säkert veta vilka vänner du har, vad ni tycker om att göra på fritiden, hur det går i skolan och så vidare. Ibland kan det verka som att dina föräldrar förhör dig, då de vill veta varenda detalj, men kom ihåg att de gör det eftersom de bryr sig om dig och är oroliga för att du ska råka illa ut. Även om de kanske förnekar det nu, gjorde de säkert inte heller alltid precis som deras föräldrar ville att de skulle göra.

Det är speciellt viktigt att du delar med dig till dina föräldrar om du gör saker som innehåller vissa risker. Att vara ute på stan sent på kvällen/på natten är inte förbjudet, men det kan leda till problem. Berätta för dina föräldrar vem du ska träffa och vad ni har tänkt att göra. Om det ändrar sig gör det ingenting, men de kommer att känna sig bättre till mods om de vet ungefär vad du har för dig. Du kanske också kan ge dem telefonnumret till några av dina vänner om de inte skulle kunna få tag på dig.

Något annat som är viktigt att dina föräldrar vet om är mer eller mindre vad du sysslar med på internet. På nätet finns mycket nöje, men också vissa faror. Om du till exempel spelar på nätcasino är det bra att berätta det för dina föräldrar. Det är riktigt roligt, men kan också leda till ett beroende om man inte spelar på rätt sätt. Ibland märker inte spelaren själv att han spelar för mycket, utan det är omgivningen som lägger märke till det, så då är det bara att dina föräldrar vet att de ska hålla ögonen uppe. De kanske också kan ge dig tips så att du inte blir lurad på pengar på nätet, vilket vissa råkar ut för.

Detta kanske är bättre att hålla för dig själv

Du behöver som sagt inte berätta om allt i ditt liv för dina föräldrar. Vi föreslår till exempel att du håller ditt sexliv för dig själv. Om dina föräldrar nämner något kan du på ett trevligt men bestämt sätt förklara för dem att du skyddar dig som du ska och att du vill hålla resten privat. Vissa känner också att de helst inte berättar för sina föräldrar hur mycket alkohol de dricker. Dina föräldrar vet redan säkert att du dricker lite då och då, så se bara till att hålla det på en lagom nivå, så behöver du inte redovisa precis hur mycket som går ner i strupen. Det viktigaste är dock att komma ihåg att dina föräldrar älskar dig och anledningen att de frågar dig alla irriterande frågor är för att de bryr sig om dig och är rädda om dig.