De skamfyllda sjukdomarna – Psykisk ohälsa

Förr i tiden så sammanfattades psykisk ohälsa med att kallas nervklen, problem med nerverna, psykisk sjuk, galning eller helt enkelt tokig. I dag vet vi bättre och det finns bra behandling att få efter en diagnos. Men vägen till att söka hjälp kan vara lång. Många kan ha problem att erkänna för sig själv att man behöver hjälp, vissa kanske uinte förstår sin psykiska ohälsa utan känner sig som ett hopplöst fall- ensammast i världen med sina problem. Psykisk ohälsa i form av depressioner och utbrändhet börjar bli vanliga diagnoser i ett samhälle som stressar till prestation. I dagens samhälle så gäller det att hinna så mycket som möjligt på så lite tid som möjligt. Arbetsplatserna pratar om att vara tidseffektiv, att vara engagerad och gärna göra det lilla extra. Detta ska sedan gå ihop med det övriga livet med barn och deras aktiviteter, hushållet, vännerna, familjen och möjligtvis tid för sig själv. För många så går inte livspusslet ihop och det blir en ständig kamp för att jaga i kapp och hinna med. Det blir ohållbart i längden och till slut så blir vi sjuka.

Utmattningssyndrom kan på ett förenklat sätt beskrivas som ett sista stadium av stress. Om man under en längre tid inte har lyssnat på kroppens signaler att stressnivån är för hög utan i stället kört på i samma tempo. Det kan också vara jobbiga händelser i livet som utlöser att man blir sjuk. Det kan handla om dödsfall, skilsmässa eller ekonomiska bekymmer under längre tid. Symptomen kommer ofta krypandes och många märker inte av det innan det har tippat över och helt enkelt är tvungen att söka hjälp för att man inte längre klarar av sina dagliga rutiner. Har det gått riktigt långt så kan insjuknandet kännas väldigt skrämmande och dramatiskt ”gå in i väggen” då tappar man tid och rum och det känns som att allt faller ihop.

Vissa som hamnar i ett utmattningstillstånd utvecklar en depression. I en sådan situation behandlas personen ofta med antidepressiva medel och psykoterapi. Om det handlar om ett utmattningssyndrom så behandlas det med terapi och stresshantering. Vissa känner att de inte kan gå tillbaka till sitt gamla jobb utan behöver börja om på en ny plats, eller kanske börja arbetsträna. Det kan behövas en förändring i livet efter ett utmattningssyndrom. Ett nytt sätt att tänka och prioritera. Går inte livspusslet ihop så är man tvungen att tänka om. Ett råd som kan kännas fjuttigt och förnärmande när man mår som sämst är att man ska ta en promenad varje dag. Det kan kännas som att man inte vill gå utanför dörren i början utan ligga under täcket avskärmad från resten av världen. Då behöver inte en promenad vara målet utan vad som helst duger; gå runt huset, hämta posten eller gå ut med soporna. I takt med att orken kommer tillbaka så kan man öka till en promenad runt kvarteret. Forskning har visat att just promenader ger en otrolig effekt hos personer med utmattningssyndrom och depression.