Att leva upp till kraven – Vad är egentligen viktigast?

Finns det någon som inte önskar sig fler timmar på dygnet, fler armar för att kunna hantera flera saker samtidigt eller superpiller som ersätter en hel måltid? Ja, det är ju kanske långt ifrån alla men de med ett pressat schema och en stressig tillvaro har nog önskat sig det någon gång. Samhället i dag kräver en topprestation på alla områden. Svåraste uppgiften är småbarnsmammor mitt i karriären. Den gruppen som också ligger högst upp i statistiken för utbrändhet. Det är svårt att Jonglera ett familjeliv med allt vad det innebär och sedan kombinera det med arbetsliv samt alla hemmasysslor, aktiviteter och socialt liv. Något kommer i kläm och ofta är det tiden för sig själv och sömnen som får offras. Måste det verkligen vara såhär? Nej, det behöver det inte. Studier har visat att kvinnan fortfarande tar den största delen av ansvar när det gäller både hem och barn. Vi går mot ett jämställdare samhälle men vi har fortfarande lång väg att gå.

Men det är inte bara bristen på jämställdhet som är boven utan det är också kraven som vi ställer på oss själva. Behöver verkligen hemmet vara perfekt städat under småbarnsåren? Måste man vara med på precis alla aktiviteter? Vad är egentligen viktigast, den egna hälsan eller tävlingen om vem som har det perfektaste livet? För tävlar med varandra, det är vi kvinnor väldigt duktiga på. Varför inte bryta trenden och istället bara erkänna att livet inte går ihop och att förändringar måste ske för att livet ska orkas med. Barnen kanske inte måste gå på tre aktiviteter var i veckan, hemmet behöver inte städas var och varannan dag. Du måste inte hela tiden vara den som tar mest ansvar, dela upp det med partner, arbetskollegorna och nära och kära i omgivningen. Bestäm dig för att lägga dig i tid och läsa en bok istället för att bekräfta dig själv på sociala medier på telefonen och datorn. Stäng av omvärlden och ägna dig istället för dig själv och din tid och avslappning. Turas om att lägga barnen och att hämta och lämna på dagis och skola.

I bland kan lämna hemmet i ett par dagar och resa i väg för sig själv vara som balsam för själen. Inga måsten eller krav. Bara att ta dagen som den kommer, det behöver vi nog alla göra ett par dagar varje år. Bara för att få landa och få tid att tänka och varva ner utan att ständigt känna att jag MÅSTE göra massa saker. På ett hotellrum så har man varken städkrav eller jobbkrav, viktigt att lämna datorn hemma och istället zappa på tv:n eller läsa en bra bok. Eller varför inte ströva runt på stan eller ta en promenad i lugn och ro. Och viktigast av allt, sömnen. Sova utan väckarklocka eller barn som väcker på morgonen. Äta frukost i lugn och ro utan att stressa i väg till dagislämning eller jobbet. Balsam för kvinnosjälen, och lugn och ro för den utarbetade kroppen.