Att leva här och nu- det uttjatade Carpe diem

Att leva här och nu är helt självklart för de små barnen. De tultar runt och river av en blomma, betraktar och luktar på den. De gråter om de inte får sina grundbehov tillfredsställda såsom sömn, mat och stimulans. Att stanna i stunden är självklart för dem. I vuxen ålder så är det svårare att leva för dagen. Vi är ju tvungna att rent praktiskt få livet att gå ihop med arbetsscheman och semestrar, skolaktiviteter och fritidsaktiviteter också allt övrigt som ska planeras med storhandlingar och skoinköp till barnen. Vårt samhälle kräver helt enkelt lite planering och framförhållning för att vardagen ska gå ihop överhuvudet taget.

Men trots all denna planering så är det enda vi vet om framtiden just den stunden vi lever i, vi vet inte hur livet ser ut om ett halvår eller fem år. Vissa börjar pensionsspara efter studenten för att ha rikligt med pengar på kontot efter pensionen. Medan vissa lever upp sina pengar under livets gång och gör det som andan faller in på. Resor, restaurangbesök och, casinobesök och upplevelser som teater och konserter. Inget är egentligen rätt eller fel, vi är helt enkelt olika och planerar och prioriterar olika.

Att fånga dagen behöver man inte ta så bokstavligt. Att fånga dagen kan vara att njuta av omgivningen på kvällspromenaden istället för att samtidigt beta av telefonsamtal som man inte hunnit med tidigare under dagen. Det mesta kan man skjuta på till dagen efter. Finns det aldrig tid över under dagen så får man ta sig en funderare på om man verkligen prioriterar rätt. Livspusslet måste ju gå ihop och alla behöver tid för återhämtning för att orka. Att fånga nuet kan också vara att titta på en film utan att samtidigt surfa på datorn eller spela wordfeud på telefonen utan att helt enkelt ägna sig åt en sak i taget och njuta av det. Att fånga dagen behöver alltså inte vara att släppa allt och njuta av nuet utan det kan vara att ta vara på små ögonblick och stunder under dagen. En bra stund att samla familjen är under middagarna då alla samlas upp i hemmet. Ett tips är att tända ljus och att äta under lång tid. Vad finns det annars för mening med att stå och laga mat i en timme om allt ska vara över på fem minuter. Prata om dagen, vad som har hänt, alla har säkert något att berätta.

Att stanna upp och lukta på en syrenkvist eller på en utsikt gör mer än man tror. Då registrerar man för några minuter sin omgivning och stannar upp och fångar ögonblicket, tillsammans så blir dessa små ögonblick samlade till små ljusa minnen. Uttrycket mindfulness handlar om sinnesnärvaro och att vara medveten i stunden och på så sätt närvarande i nuet. Mindfulness gör oss friare i tankar, känslor och kropp i varje ögonblick. Närvarar vi i ögonblicken och stunderna så kommer också livet att bli längre, för springer vi och stressar oss igenom livet så blir livet också mycket kortare.